Elérhetőség
Kata Nails
Körömstúdió
 
Gyógypedikűr - Manikűr - SPA Manikűr és Pedikűr - Lakkozás normál lakkal és UV lakkal (C.N.D. Shellakkal, CN géllakkal) - Műkörömépítés
Kép
 
Kata
okl. műkörömépítő, kéz- és lábápoló, gyógypedikűrös
Nagel Techniker, Handpfegerin und Fußpfegerin
Nail technician, Manicurist & Pedicurist
 
Tel: +36(30)2193988
 
 
H-9500 Celldömölk,
Sport u. 8. 
 
 Bejelentkezés telefonon vagy helyben a szalonban !
Können Sie anmelden per Telefon oder im Salon!
For appointment ask by phone or in the salon! 
 
Website okostelefonnal:Körömbetegségek

A köröm réteges szerkezetű szarulemez, ami egyrészt védelmezi az ujjperceink végét, másrészt a megfelelő fogásban is szerepet játszik. Tipikusan olyan szerepe van, hogy akár feleslegesnek is tűnhet, ha azonban nem lenne, azonnal feltűnne a hiánya. Utóbbira egyébként van példa: nagyon ritka születési rendellenesség következtében előfordulhat, hogy valakinek egyáltalán nincsenek körmei.
Maga a körömlemez a felhámtól a szabad szélig tart, keratinsejtekből áll, melyek a körömágyhoz vannak erősítve. Az alsóbb rétegek lágyabbak, a felsők keményebbek. Magában a körömlemezben nincsenek idegek és kapillárisok. Vastagsága 0,5- 0,75 mm, teljes lenövése a kézen átlagosan 3 hónap. (sérülés, lenövesztés) Kézen gyorsabban nő a köröm mint a lábon. Kézen napi 0,1 mm, lábon 0,05 mm. A körömlemez normál esetben sima, fényes, kemény, rugalmas. Ha hullámos, vagy elszíneződött, az belső szervi probléma, vagy külső hatás eredménye lehet. A lemezt ért sérülés a teljes lenövésig megmarad. Az egészséges, normál növésű körömlemez hosszanti-és keresztirányú „C” alakot (ívet) alkot. Legmagasabb pontja a körömágy feletti rész felezőpontjánál van, ez a „magassági pont”.
 
Gombás fertőzések
A gombás fertőzések a körmöket sem kímélik. Gyorsan terjednek és nagyon hosszadalmas kezeléssel lehet őket gyógyítani. Általában a körömlemezt védő bőrredők sérülésekor fertőződik maga a köröm is. Több fajtáját ismerjük, kezelésüket csak orvos végezheti.
 
1. Sarjadzó gomba
A körömágyat támadja meg. Először csak duzzadt, piros, lüktető érzés. Később már váladékozó felület, mely elemelkedik a körömlemezről és így a mátrix védtelenné válik a korokozókkal szemben. A sérülést és fertőzést egy fertőtlenítetlen bőrvágó olló is okozhatja manikűrözésnél, vagy egy fertőtlenítetlen bőrfeltoló műkörömépítésnél stb.
 
2. Fonalas gomba
A szabadszél felől támad. A szabadszél mosolyvonalának határolt íve szabálytalanná válik. A körömlemez színe olyan lesz mint a szabadszél. A körömlemez teljesen elválhat a körömágytól. Nem fájdalmas, nagyon makacs fertőzés, hosszas kezelést igényel. Egyik körömről a másikra fertőződhet.
 
3. Penészgomba
Magát a körömlemezt támadja meg. Eleinte zöldes színű, később barnás. A körömlemez megpuhul, fájdalmas, és nagyon büdös. A penészgombát okozhatja helytelenül felrakott műköröm, de leginkább a felrakott műköröm helytelen viselése okozza.
Az emberek 85%-a szenved valamilyen gombás fertőzésben. Sajnos a gomba nagyon gyorsan fertőz és nagyon lassan gyógyítható. A lassú gyógyulás részben azért van, mert a fertőzést későn ismerték fel, későn került a beteg szakorvoshoz, de az is gyakori eset, hogy a bőrgyógyász nem ismerte fel melyik gombafajta okozta a fertőzést és téves gyógyszeres kezelést adott. A "próbáljuk ki" ezt a gyógyszert, krémet soha vagy nagyon ritka esetben vezet gyors gyógyuláshoz. Mindenképpen hozzáértő szakorvost kell felkeresni a gombás fertőzés gyógyításához.
 
Körömredő gyulladás
A kéz-és a lábujjak szélein lévő bőrredő fertőzése, mely lehet heveny és idült lefolyású.

A heveny körömredő gyulladás tünetei: fájdalom, lüktetés a körömágy szélén, a bőr vörösessé válik, feldagad, a köröm alatt genny képződik, néha láthatóvá is válik. Oka lehet szúrást követő baktériumfertőzés; a herpesz vírus mely igen fájdalmas, de gennyképződés nélküli fertőzést okozhat. Kezelése: meleg vízben való áztatás, magnézium- szulfitos (keserűsó) dunszt kötés. Fertőtlenítő krémet ne használjunk, mert a bőrön keresztül nem jut a fertőzésig

Az idült körömredő gyulladást gombafertőzés okozza, különösen cukorbetegeknél és azoknál, akiknek a kezét gyakran éri víz (csapos, takarító, szakács, halas). Tünetei: a körömágy ujjvég felé eső része megdagad, kikerekedik, vörös lesz, a köröm csíkossá, redőzötté válik, a köröm alatt zöld, sárga, fekete elszíneződés fertőzésre utal. Általában több ujjon alakul ki. Oka lehet a túl rövidre vágott köröm is. Szövődményként jelentkezik a gyakori kiújulás, illetve körömtorzulás. Kezelése: tartsuk szárazon kezünket, bőrlágyító krémet ne dörzsöljünk a körömágyba, áztassuk sebészeti alkoholba a fertőzött ujjakat.
 
Hámló köröm
A köröm felső rétege elkezd leválni. Oka lehet sok víz, szappan, tisztítószer, vagy éppen a gumikesztyű használata. A körömágyat naponta megfelelő krémmel kezeljük.

Törékeny köröm
Oka lehet rossz egészségi állapot, illetve fehérje-hiányos táplálkozás. Ilyenkor sok sovány húst, halat, friss gyümölcsöt, zöldséget együnk. A törékeny köröm rendkívül száraz lehet, ilyenkor reggel és este dörzsöljük be körmünket krémmel és ne növesszük nagyra.

Laza köröm
Okozhatja körömerősítők túlzott használata (pl: formaldehid tartalmú). A köröm különválhat a körömágytól (a köröm alatti rész könnyen fertőződhet, a köröm elszíneződik), minden esetben lassan gyógyul, mindig rövidre kell vágni a körmöt. A laza köröm az ekcéma és a pikkelysömör.

Mozgó köröm
Ha a kéz gyakran van vízben a külső bőrréteg elválhat a körömre ránőtt bőrtől. A hasadt vagy mozgó köröm fáj és elfertőződhet. Ilyen esetben a bőrt mindig krémezzük.

Gödröcskék a körmön
Gyakori jelenség, szervi betegséget nem jeleznek. Mindig tisztítsuk a körmöt, esténként glicerinből és bórsavból álló keverékkel kenjük be. Lakkot és lemosót ne használjunk, míg az állapot nem javul.
 
Fekete köröm
Oka lehet, ha a körmöt erős ütés éri, mely vérzést okoz. Ha erős a vérzés, a köröm leesik.

Sárga köröm
Oka lehet körömlakk, ha alapozó nélkül használjuk. Ártalmatlan elszíneződés, amely az új köröm
 
Fehér pöttyök
Általában kisebb sérülés hatására keletkeznek (pl. köröm körüli sérülés), ártalmatlanok, lenőnek.

Körömrágás
Komolyabb probléma lehet, mint ahogy látszik, ha a körmöt a felhámig visszarágják, esetleg maga a felhám is sérült; fertőzés komoly veszélye állhat fent. A körömrágás gyakran növeli a köröm növekedésének sebességét. Problémát okozhat a köröm alapvető struktúrájában is. Okozhatja: szenvedélybetegség, unalom, szorongás, izgatottság, bizonytalanság. Gyenge köröm kialakulásához vezet. Extrém esetben, mikor a körmöt egészen a húsig (köröm alatti érzékeny bőrig) rágják az ujjak is megsérülnek. Kezelhető körömrágás elleni fedőlakkal. Ez mindig a legfelső réteg legyen.
 

A Kata Nails Körömstúdióban diagnosztizálásod után ajánlunk állapotodnak és igényeidnek megfelelő manikűrt, kézápolást, pedikűrt és lábápolást, továbbá műkörömépítési technikát.

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink Diensleistungen / Sevices

 Kép

  Kép